Top 5 idei pentru un mic dejun sănătos

Știți ce am constatat eu acum câtva timp? Micul dejun este unul din factorii cheie care îți poate crea dispoziția sau indispoziția pentru întreaga zi! Cândva mi se întâmpla și mie să încep ziua cu 2 ochiuri posomorâte sau un terci chinuit…și, să vă spun sincer, starea mea de spirit era cam tot pe-acolo. Acum, însă, am în “repertoriul” meu câteva idei pentru un început de zi extraordinar. Cele mai preferate dintre ele vreau să le împart astăzi cu voi!

Brioșe aromate din conopidă

INGREDIENTE (10 brioșe/5 porții)

  • 1 conopida mare (sau aproximativ 3 cești de conopidă mărunțită)
  • 150-200 g piept de pui copt, tăiat cubulețe
  • 1/2 ceașcă baby spanac
  • 1/2 ceașcă de ceapa tocată mărunt
  • 5 oua bătute
  • 1/2 linguriță oregano
  • 1 ceașcă de cașcaval Cheddar (sau orice alt cașcaval cu cheag tare din cele care vă plac)
  • un praf de sare
  • 1/2 linguriță de paprica dulce afumată
  • Piper negru proaspăt măcinat

INDICAȚII

  1. Încălziți cuptorul la 190 grade C. Pe o răzătoare sau într-un procesor de bucătărie mărunțiți conopida, apoi puneți-o pe un tifon și stoarceți excesul de lichid.
  2. Adăugați cărnița tocată, brânza Cheddar, spanacul, ceapa și condimentele și amestecați până se combină. La final se vor adăuga ouăle bătute și se va mixa totul. Apoi compoziția primită se va repartiza în forme pentru coacerea brioșelor, care se vor umple pe aprox. 2/3. Se va da la cuptor pentru 20-25 de minute, sau până se fac ușor aurii.

Pina-Colada matinală

INGREDIENTE (2 porții)

  • 1 1/2 ceașcă de ananas congelat (plus câteva felioare pentru decor)
  • 1 banană feliată (plus câteva felii pentru decor)
  • 1 ceașcă lapte de nucă de cocos
  • 1 lingură de fulgi de cocos prăjiți
  • Cireșe maraschino sau fructe de pădure (opțional)

INDICAȚII

  1. Se combină ananasul, banana și laptele de cocos într-un blender și se omogenizează.
  2. Compoziția se toarnă într-un bol de dimensiuni potrivite și se decorează felii de ananas, banană,

fulgi de cocos și cireșe maraschino.

Bărcuțe din avocado cu ou

INGREDIENTE (2 porții)

  • 2 fructe proaspete de avocado, fără sâmburi și tăiate în jumătăți
  • 4 oua mari
  • sare
  • Piper negru
  • Verdeață tocată mărunt sau sosul preferat (opțional)

INDICAȚII

  1. Preîncălziți cuptorul la 175-180 °C. Puneți avocado într-un vas de copt, apoi se vor sparge ouăle într-un castron, astfel ca gălbenușul să rămână întreg. Folosind o lingură, se transferă gălbenușurile în fiecare jumătate de avocado, apoi, tot cu lingura, se va turna albușul până se vor umple acestea.
  2. Jumătățile de avocado se condimentează cu sare și piper și se coc pana când albușurile se întăresc și devin opace, iar gălbenușurile nu mai sunt lichide (aproximativ 20 de minute).
  3. Deasupra le puteți stropi cu sosul preferat: tabasco, de exemplu.

Ovăz clasic Perfect*

INGREDIENTE (3-4 porții)

  • 1 1/2 cești de fulgi de ovăz
  • 6 căni de apă
  •  migdale tocate
  • 1/4 ceașcă de afine sau merișoare deshidratate

 

INDICAȚII

  1. Într-o cratiță mare, se toarnă fulgii de ovăz și peste ei apa. Se acoperă și se lasă sa stea peste noapte la temperatura camerei.
  2. A doua zi, se va scurge lichidul format, se va adăuga apă clocotindă și se va aduce la fierbere la foc mare. După ce va începe să fiarbă, se va reduce focul până la cel mai mic și se va fierbe, amestecând frecvent, pana când ovăzul va deveni cremos. Turnați terciul format în boluri și ornați cu migdale tocate și afine sau merișoare uscate.

*De ce zic că ovăzul gătit astfel e Perfect? Deoarece fiind lăsat peste noapte în apă, acest tip de cereale elimină toți antinutrienții, iar după fierbere se obține o consistență fină și cremoasă. Migdalele și fructele de pădure îi vor adăuga acizi grași nesaturați, triptofan și antioxidanți.

Omletă grecească

INGREDIENTE (2 porții)

  • 3-4 roșii cherry
  • 40 g brânză feta
  • 1/2 ceașcă baby spanac
  • 4 oua
  • 1-2 linguri de apă sau lapte
  • un strop de sare
  • un vârf de cuțit de piper negru măcinat
  • 1 lingură ulei rafinat
  • un toast din pâine integrală (opțional)

INDICAȚII

  1. Se vor tăia roșiile în jumătăți și spanacul fâșii. Se va mărunți brânza Feta.
  2. Roșiile se vor rumeni timp de 5-10 minute la cuptor sau grill.
  3.  Într-un bol mediu, se bat repede ouăle cu lapte, sare și piper negru. Ouăle se bat energic în 25-30 de lovituri, fără a face spumă.
  4. Se încinge o tigaie cu diametrul de 16-18 cm cu o lingură de ulei.  Se toarnă amestecul de ou în tigaie. Se pune capacul și se lasă la foc mic pentru câteva minute.
  5. După ce amestecul de ou se încheagă, iar deasupra e încă umed peste omletă se ia capacul, se presară un strat frunze de spanac, Feta mărunțită și roșiile coapte.
  6. Încă 2 clipe și omleta gata va glisa pe farfurie!
  7. Se poate servi cu toast din făină integrală și verdeață.

Aceste rețete vă vor ajuta să vă creați un meniu variat și sănătos, astfel ca fiecare nouă zi să vină cu noi senzații și emoții frumoase!